ЕкономијаНовостиСветСветот на работникот

ОВАА БРАНША МОМЕНТАЛНО Е НАЈБАРАНА ВО ГЕРМАНИЈА: Платата е над 4.000 евра, а еве какви се условите за заминување

   Време за читање 4 минути

Германија веќе подолго време се соочува со сериозен недостиг на работна сила во болниците, па не е чудно што условите за постојани работници од година во година се намалуваат.

Познато е дека многу ги сака медицинските лица од Балканот, каде нашата земја е на врвот на листата.

Платите и подобрите услови за работа се главните причини поради кои нашите медицинари со средно образование одат на работа во оваа земја, а се полесно се вработуваат.

Официјалните податоци покажуваат дека во Германија околу две третини од признаените дипломи се од оваа гранка, а најбарани се негувателките, болничарите, медицинските сестри или поконкретно, кадарот со завршено медицинско училиште.

Високообразованите и обучени работници кои го познаваат германскиот јазик секако се во предност, но медицинските сестри имаат повеќе можности за избор бидејќи овој профил е баран и во болници, здравствени установи, старечки домови, бањи и разни институции.

Услови за работа во Германија

Докторите со гимназиско образование кои сакаат да одат во Германија на работа мора прво да добијат работна дозвола, а исто така да најдат работа во Германија додека се уште се тука. Барањата за поднесување малку се разликуваат во зависност од квалификациите и за кој град аплицирате, но некои ставки важат за сите профили:

Нострифицирана диплома за медицинско училиште,
Доказ за положен стручен испит,
Уверение за стекнато познавање на германски јазик – ниво Б2,
Изјава за вработување

Сега има многу посреднички агенции кои им нудат на медицинските професионалци заинтересирани да одат во Германија целосна административна поддршка, односно да ја завршат целата документација за нив. Некои дури наведуваат дека јазикот не е главниот услов бидејќи многу германски работодавци се подготвени да го финансираат по пристигнувањето.

Со помош на договорот за вработување што нашата земја го има со Германија, заинтересираните медицински работници пред години можеа да аплицираат за работа во оваа европска земја преку Националната служба за вработување (НЕС), со завршено четиригодишно средно училиште и положен стручен испит.

Со тоа на работникот му се даде можност да поднесе барање за дозвола за постојан престој по одреден период, согласно Законот за престој на странци во СР Германија. Ова беше практично единствениот контролиран начин да се оди во Германија.

Колку заработуваат нашите лекари во Германија

Германија и денеска ги менува правилата за нивниот увоз, а повеќето од нив си заминаа од 2016 година кога стапија на сила олеснителните услови за заминување, а забележителна бројка е токму во областа на медицината.

Главната причина нашите лекари да заминат и да најдат работа во Германија е многу повисоката плата од овде, која расте од година во година согласно тамошните правила. Просечната плата за медицинска сестра моментално се движи од 1.600 до 4.400 евра, додека на главната медицинска сестра до 7.000 евра.

Ако ја погледнеме листата на најчести работни места на кои се вработени наши луѓе кои завршиле медицинско училиште, месечната плата е далеку поголема од сумата што би можеле да ја заработат за истата работа со нас. Платите според рангот „пејлаб“ почнуваат од 1.500 евра па нагоре, а најбарани занимања се:

Медицинска сестра 1.600 – 4.400 евра

Главна медицинска сестра 2.000 – 6.800 евра

Болничар 1.700 – 5.000 евра

Здравствен асистент 1.500 – 4.100 евра

Асистентка за лична нега 1.650 – 2.850 евра

Помошник за исхрана 1.500 – 4.300 евра

Лаборант, техничар 1.800 – 4.000 евра

Извор: vecer.mk

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *