ЗанимливостиНаука

Ова го менува нашето гледање за раната еволуција: Пронајден најстариот примерок од исправениот мајмун

Ова го менува нашето гледање - Работник
162views

Остатоците на костур од древен мајмун, најдени во баварска глинена јама, наведуваат на заклучок дека претците на денешните луѓе почнале да стојат исправени милиони години порано од тоа што се мислело, навеле научниците.

Меѓународен тим од научници навел дека дел од фосилизираниот костур од машкиот примат, кој пред речиси 12 милиони години живее во влажните шуми на југот на Германија, е многу сличен со коските на денешните луѓе. Во трудот објавен во списанието “Nature”, тие изнеле заклучок дека досега непознат вид, наречен Данувиус гугенмози, можела да оди на две нозе, но и да се качува како мајмун, пишува Точка.

Целосниот текст прочитајте го тука