Занимливости

Ова е кучето херој: Пожарите ја упостошија Австралија, а тоа трага по преживеани коали

Ова е кучето херој - Работник
196views

Австралиските држави Нов Јужен Велс и Квинленд се опустошени од пожари. Уништени се куќи, а освен луѓето, патат и животните.

Најтешко се погодени коалите, а разни тимови трагаат за оние кои го преживеале пожарот. Во еден од нев е и Бер – кучето кое е обучено да наоѓа коали.

„Нашето куче Бер носи блескава надеж за коалите кои ги преживеале австралиските смртоносни пожари, но на овие животни им е потребно повеќе херои за спас од оваа катастрофа. Бер неодамна префрлен во Квинленд и во најтешко погодениот дел на Нов Јужен Велс каде пожарите значајно влијаеле на популацијата на коали. Бер е само еден од неколкуте кучиња кои можат да ги пронајдат преживеаните коали на основа на мирисот на нивното крзно“, навел Меѓународниот фонд за благостостојба на животните.

 

Бер има шест години.