ЕкономијаНовостиСвет

Ова е работа од соништата: Плата до 200.000 долари, а вие работите од вашата фотелја

   Време за читање 4 минути


Постои работа каде што можете да заработите над 200.000 долари работејќи од дома и не е потребна диплома.

Службениците за заеми се рангирани на второто место на годишното рангирање на Indeed за „најдобри работни места“ во САД, благодарение на високиот потенцијал за заработка и зголемената побарувачка за овие квалификувани професионалци во неколку индустрии.

Просечната плата на службениците за заеми е 192.339 долари, според истражувањето на Indeed. Позициите нудат и голема флексибилност на работното место. Најмалку 75% од рекламите на службеникот за заеми во базата на податоци имаат далечински или хибридни опции.

„Службениците за заем им помагаат на луѓето и бизнисите во процесот на аплицирање за заем, ги проценуваат финансиските документи и им помагаат на заемодавачите да ги завршат своите апликации. Побарувачката за овие услуги се зголеми во последниве месеци бидејќи областите како што се недвижностите, образованието, малопродажбата и е-трговијата го чувствуваат притисокот на инфлација.“ и позатегнат пазар на недвижности“, вели Скот Доброски, потпретседател за глобални корпоративни комуникации во Индид.

Банките можеби ги заоструваат стандардите за кредитирање поради страв од рецесија, но хипотеките се многу барани.

„Потребата од кредити секогаш ќе постои, макар и малку да падне побарувачката“, додава Доброски.

Како да аплицирате за работа
Можете да станете службеник за заем без диплома. Барањата за да станете службеник за заем варираат од држава до држава, но генерално, процесот ги вклучува следните чекори.

Регистрацијата се врши во Националниот систем за лиценцирање и регистар (NMLS). Постојат курсеви за пред-лиценцирање за федералните закони и прописи, стандардите за заеми и етика. За да станете службеник за заеми, мора да имате најмалку 18 години и да имате завршено средно образование, според Indeed. Пред да можете да работите како службеник за заеми, ќе треба да најдете работодавач, како што е банка или кредитна задруга, за да ве вработи и да ја спонзорира вашата лиценца.

Откако ќе ги завршите курсевите за пред-лиценцирање, повеќето компании се подготвени да ве вработат како службеник за заем „во обука“ за поддршка на различни аспекти на процесот на хипотекарно кредитирање без директно потекло или сервисирање заеми, вели Кјара Гловер, хипотека со седиште во Батон Руж. службеник за заем, во Луизијана.

37-годишната девојка ја напушти работата како академски координатор на Државниот универзитет во Луизијана во септември за да работи како редовен службеник за заеми во Canvas Mortgage во одделот за станбени хипотеки.

Кјара Гловер првпат стана службеник за заеми пред седум години за да заработи дополнителни пари. Во слободното време таа работеше од дома кај онлајн хипотекарниот заемодавач. Ѝ требаа само околу два месеци да ги заврши потребните курсеви и да најде работодавач кој ќе ја спонзорира нејзината лиценца пред да почне да работи.

„Тоа е една од најфлексибилните работни места“, вели Кјара Гловер.

„Можете да го прилагодите вашиот распоред за да се сретнете со клиентите, а повеќето работодавци ве поддржуваат да работите од дома, според моето искуство, тоа беше вообичаена практика за службениците за заеми дури и пред пандемијата“, додава таа.

Нема ограничување за тоа колку можете да заработите
На некои службеници за заеми им се исплаќа рамна плата или час, додека други заработуваат провизија врз основа на продажбата покрај нивната нормална плата, пренесува CNBC.

Повеќето службеници за заеми добиваат провизија помеѓу 0,2% и 2% од вкупниот износ на заемот, според Indid. На пример: ако службеникот за заем преговара за провизија од 1% за заем од 500.000 американски долари, ќе му бидат исплатени 5.000 долари само за таа трансакција.

„Постои тешко ограничување за тоа што можете да заработите на многу работни места, но за службениците за заем не постои горна граница за тоа колку можете да заработите“, вели Кјара Гловер.

„Тоа е вид на професија каде што го добивате она што го вложувате – па ако работите напорно, ќе заработите добри пари“, додава таа.