ЕкономијаНовостиСветСветот на работникот

ОВИЕ 10 КОМПАНИИ НУДАТ РАБОТА ОД КАДЕ БИЛО НА ЗЕМЈАВА: Вработуваат во моментов, а некои нудат плати и до 100 илјади долари!

   Време за читање 2 минути

И покрај тоа што повеќе компании се оддалечуваат од ерата на флексибилност, работодавците во овие области ја удвојуваат својата посветеност на модел на работно место без задолжително присуство во канцеларија или барања за физичка локација за работниците, според новото истражување на FlexJobs.

Компаниите во секторите маркетинг, образование и игри, исто така, вработуваат за пооддалечени, флексибилни улоги, вели водечкиот експерт за кариера Тони Франо за CNBC.

Компанијата ги идентификуваше најдобрите компании кои вработуваат за работа од каде било во 2024 година, анализирајќи ја нејзината база на податоци и согледувајќи кои компании имале најоддалечени, флексибилни огласи за работни места помеѓу јануари и декември 2023 година.

Во работата од каде било, вработените се 100% оддалечени, без оглед на локацијата или временската зона.

Сите компании вклучени во рангирањето на FlexJobs нудат далечински работи со полно или со скратено работно време за кои не е потребно време во канцеларија.

Еве 10 компании со голем обем на огласи за работа:

-FluentU

– Статични медиуми

– Кракен

– Лаборатории за синџири

– Веева

– Невидливи технологии

– Фондација Викимедија

– Финиксио

– Oyster HR

– Канонски

Најзабележливата промена во пејзажот за далечинско работење во текот на изминатата година е малото зголемување на бројот на компании кои активно регрутираат за работни места од каде било, вели Франа.

Дополнително, многу работни места на далечина нудат плати поголеми од 100.000 американски долари. На пример, оглас за работа за директор за инженерство во Фондацијата Викимедија наведува опсег на плата од 167.046 до 260.066 долари. Високиот менаџер на производи што објавува во Invisible Technologies доаѓа со основна плата од 170.000 долари.

Ако се надевате дека ќе добиете работа „работа од каде било“, Франа препорачува да користите клучни зборови како „независна временска зона“, „дистрибуиран тим“ и „дигитален номад“ во вашето пребарување, бидејќи овие фрази најчесто се користат во описот на работните места.

Тие советуваат и остварување контакти, бидејќи колку и да е работата далечна, упатувањата одиграле клучна улога во изборот на нов кадар.

Блиц.рс.

Фото: Pixabay

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *