Општина Гевгелија: Акција за заштита на шумите

Општинскиот противпожарен сојуз во Гевгелија организира акција за делење на флаери со цел за заштита на шумите од пожари во летните месеци. Во сабота, на 29 јуни, во времето од 9 до 12 часот, екипа составена од членови на противпожарниот сојуз, на ТППЕ- Гевгелија, на Македонски шуми ПЕ „Кожуф“, на Шумската полиција и припадници на Полициска станица -Гевгелија, ќе делат посебни флаери на возачите на моторни возила кои ќе се движат по регионалниот пат Гевгелија-Смрдлива вода, во близина на селото Ново Конско.
Во флаерот „Само Вие може да ја заштитите шумата“ се укажува на превентивните мерки кои треба да се применуваат и почитуваат кога се престојува во шумите, но и воопшто на сите други места, бидејќи предизвиканиот пожар брзо се шири кон шумските предели.

„Посебно предупредуваме да не се пали отворен оган во шума и стрништа, да не се спалува непотребна вегетација во близина на шумите, да се отстранува непотребната вегетација покрај јавните патишта, да не им се дозволува на децата да си играат со запалки и целосно да се изгасне користеното огниште“, велат во општинскиот Противпожарен сојуз Акцијата на општинскиот противпожарен сојуз во Гевгелија за превентивна едукација и опасноста од пожари во летните месеци е подржана од општина Гевгелија. Граѓаните може да пријавуваат доколку забележат пожар на телефонскиот број 193 во дежурната служба на ТППЕ-Гевгелија

Извор: Општина Гевгелија