- Advertisement -
Светот на работникот

Осумчасовниот работен ден повеќе не функционира на повеќето работни места

Осумчасовниот работен ден повеќе не функционира на повеќето работни места-Работник
244views

Осумчасовниот работен ден е дизајниран како социјалистички сон. Сопственикот на фабриката за текстил и социјалниот реформатор Роберт Овен беше првиот човек што ги повика работниците „осум часа работа, осум часа рекреација и осум часа одмор“ во почетокот на 19 век.

Ова беше револуционерна идеја кога работниците во фабриката, вклучително и деца, работеа по 12 или 14 часа. Следните 100 години или повеќе, синдикатите во Соединетите држави се залагаа за победа на овој концепт и усвоија осумчасовен стандард на различни полиња.

Хенри Форд ја разви идејата во петдневно работно време со вкупно 40 работни часови.

Сепак, има еден голем проблем во 2019 година – многу од денешните работни места е невозможно да се прават осум часа на ден со иста концентрација. Ова важи подеднакво за оние кои работат во фабрики, ресторани, телефонски центри и продавници, како и за оние кои создаваат нешто како писатели, развивачи или графички дизајнери, пренесува Wired.com.

Мајкрософт неодамна започна експеримент со четиридневна работна недела во Јапонија, оставајќи ги своите 2.300 вработени слободни за време на викендите. Нивната продуктивност се зголеми за дури 40 проценти.

Овој случај ги натера другите компании да започнат да размислуваат за должината на нивната работа.

Едно истражување од Inc.com открило дека вработените кои работат осум часа на ден поминуваат повеќе време на социјалните мрежи отколку да работат. На прашањето зошто го прават тоа, тие одговорија дека со тоа денот им е поподнослив.