НовостиСветСветот на работникот

Отворена е платформата за породилен додаток на грчките мајки

   Време за читање 1 минута

Отворена е платформата https://parentalbenefits.dypa.gov.gr за исплата на породилен додаток на самовработени лица, односно хонорарци, самовработени и рурални жени. Сега и оваа категорија корисници ќе добива месечен износ еднаков на сегашната минимална плата, која моментално изнесува 830 евра, за девет месеци. Односно, вкупно 7.470 евра.

„Никогаш до сега мајките не ја добивале поддршката што ние денес им ја даваме како држава. Сега, по породувањето, мајките добиваат 1.000 евра нето месечно, по породилен додаток и додаток за раѓање. Со оваа мерка на дело потврдуваме дека она што ни е грижа за е мајчинството. Не ни е грижа дали мајката е вработена, самовработена, самовработена или земјоделец“, вели министерката за труд и социјално осигурување, Домна Михаилиду, известува Та Вима.

Оваа мерка има ретроактивно дејство, бидејќи право на посебна породилна заштита имаат и мајките кои добиле дете од 24 септември 2023 година наваму. Со други зборови, се води грижа за мајките кои биле во постпородилен период во моментот на донесување на законот.

Неплатените лица ќе добиваат месечен износ еднаков на важечката минимална плата, која моментално изнесува 830 евра, под услов да примиле додаток за бременост и после породување од е-ЕФКА и да се осигурани. Апликациите се разгледуваат по принципот „прв дојден, прв услужен“ врз основа на датумот на поднесување, а исплатата на надоместокот започнува од првиот наредниот месец од апликацијата.

Посебна одредба има и за оние мајки кои добиле дете со акт на посвојување, со сурогат мајчинство, но и за истополови двојки.

Фото: Marco / Verch Flickr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *