ЕкономијаНовостиСветСветот на работникот

ОТКАКО ГИ ПРЕЗЕДЕ УБС, половина од вработените на Кредит Свис се на список за отпуштање

   Време за читање помалку од минута

Половина од 45.000-те вработени на некогашниот швајцарски финансиски гигант Credit Suisse се соочуваат со отпуштање на работни места по преземањето од страна на UBS и спасувањето со посредство на швајцарската влада. Цитирајќи луѓе запознаени со ова прашање, Блумберг објави дека банкарите, трговците и помошниот персонал во операциите на инвестициското банкарство на компанијата во Лондон, Њујорк и некои делови од Азија се цел на повеќето кратења.

Упатените посочија дека дури меѓу 30.000 и 35.000 вработени најверојатно ќе ја напуштат комбинираната организација оваа година во три рунди на намалувања кои започнуваат во јули, според Bloomberg News. Вработените во Credit Suisse ќе го сносат најголемиот дел од кратењата, со околу 25.000 работни места кои ги држеше нејзиниот персонал пред преземањето да се отстранат.

Повеќе на Пари.мк