Наука

Откриен е нов орган кој е одговорен за чувството на болка

Откриен е нов орган кој е одговорен за чувството на болка - Работник
436views

Шведски научници открија претходно непознат орган преку кој луѓето детектираат опасности од околината, а кој може да биде одговорен за одредени видови болка. Се наоѓа под горниот дел на кожата.

Станува збор за орган кој се состои од клетки кои се наоѓаат во близина на нервите, кои како октопод се обвиткуваат и влегуваат во нервните клетки за да ги одржат во живот. Претходно не беше познато дека учествуваат во чувството за болка. Структурата од клетки се наоѓа непосредно под површината на кожата, пишува Кајгана.

Целосниот текст можете да го прочитате тука