- Advertisement -
ЕкономијаСветСветот на работникот

Отпуштаат работници за да се прилагодат на цената на нафтата

Отпуштаат работници - Работник
132views

Новрешката нафтена и гасна компанија Еквинор значајно ќе ја намали работната сила во САД, Канада и Британија. 

Според портпаролот на компанијата, тоа ќе го направи за да се прилагоди на падот на нафтата. 

Advertisement

Еквинор планира да го намали бројот на вработени во овие земји за околу 20 %, а бројот на изведувачи на работите за околу 50 %, за да обезбеди профитабилно работење во опкружувањето на пониските цени на нафатата, рекол портпаролот Ерик Халанд за Ројтерс. 

Тој додал дека вработените добиле интерно објаснување за целите на компанијата во вторникот. 

Advertisement
Advertisement

Покрај тоа, Еквинор оваа година нема да вади нафта и гас од неконвенционалните бушевини во САД, каде поседува голема поршина во Бакен и Марселус. 

Advertisement