- Advertisement -
ЗанимливостиМагазин

Отсега натаму, може да се сретнете со сродна душа на Фејсбук

Отсега натаму, може да се сретнете со сродна душа на Фејсбук - Работник
181views

FACEBOOK Inc. информираа дека ја започнува својата услуга за запознавање во 32 европски земји, откако претходната презентација беше одложена поради регулаторна загриженост.

Компанијата го одложи лансирањето на Facebook Dating во Европа во февруари поради загриженост изразена од Ирската комисија за заштита на податоците (DPC), главниот регулатор на Европската унија за некои од најголемите светски технолошки компании, вклучувајќи го и Facebook.

Advertisement

Исто така, ДПК изрази голема загриженост бидејќи доби кратко известување пред лансирањето, закажано за 13 февруари. Веста беше објавена на 3 февруари.
Исто така беше речено дека од страна на Фејсбук не е обезбедена документација за ДПК во врска со процената на влијанието врз заштитата на податоците и процесот на донесување одлуки.

ДПК во четвртокот соопшти дека ќе продолжи да ја следи услугата за запознавање кога ќе се појави низ Европската унија оваа недела, додавајќи дека Фејсбук достави детали за промените што беа проблематични на регулаторната комисија.
„Фејсбук обезбеди детални објаснувања за обработка на лични податоци во контекст на услугите за запознавање“, рече Греам Дојл, заменик-комесар на ДКЦ.

Advertisement
Advertisement

Facebook Dating, страница за запознавање во рамките на апликацијата Facebook, беше откриена во САД минатиот септември. Во моментов е достапен во 20 други земји.

Во постот од средата, Кејт Орсет, менаџер на проектот, рече дека корисниците можат да изберат дали да создадат профил за запознавање и можат да го избришат во секое време без истовремено да го избришат нивниот профил на Фејсбук.

Името и возраста ќе бидат земени од профилот на корисникот на Фејсбук и не можат да се уредуваат на услугата за средби, рече Орсет, додавајќи дека презимињата на корисниците нема да бидат прикажани и корисниците можат да изберат дали ќе споделуваат други приватни информации на нивните профили.

Извор: index.hr

Advertisement