- Advertisement -
ЕкономијаМакедонија

Пад од 15 места за 2 години на Македонија во нивото на странските инвестиции

Пад од 15 места за 2 години на Македонија - Работник
310views

Пад од 15 места за 2 години во нивото на странските инвестиции – покажува индексот за успешност на британскиот весник Фајненшл тајмс. Пред две години Македонија беше на третото место, за во 2018 земјава да падне на осумаесетата позиција за успешност на Гринфилд инвестиции.

Од Владата велат дека Фанјненшал тајмс во целост не ги објавил сите информаци поврзани со странските инвестиции на земјите кои се наведени на ранг листата.

Влада на РСМ:

“Податоците за странски директни инвестиции објавени од Фајненшел Тајмс, се однесуваат на гринфилд инвестиции, кои се дел од севкупните странски инвестиции што се влезени во земјава и рангирањето е извршено по бројот на инвестциски проекти, а не по вредност и обем на инвестициите (евидентирани се 10, без да се наведува нивната вредност) Дополнително податоците во индексот се користени од FDI Markets и ги исклучуваат инвестициите во малопродажба ”, објави АластМ.

Целосниот текст можете да го прочитате тука