- Advertisement -
СветСиндикат

Папата Франциско се сретна со полските синдикати

Папата Франциско се сретна со полските синдикати-работник
266views

Во средата папата Фрациско им се обрати на лидерите од полскиот синдикат Солидарност.
Движењето е основано од Лех Валеса и други во 1980 година на бродоградилишта во Гдањск, станувајќи прва независна работничка унија во една земја од советскиот блок.

Папата потсети дека до осумдесеттите години на минатиот век беше протагонист на политичките и социјалните промени во Полска и, исто така, одигра инспиративна улога и надвор од границите на земјата.

„Ви честитам“, рече папата Фрациско, „за вашата услуга за општото добро“, додавајќи дека „искреното пребарување што поединците и групите го прават за добро, вистина и правда е секогаш придружено со присуство на Бога“.

Солидарноста, рече тој, „е  гласот на браќата и сестрите на кои им е одземено правото на пристојни услови за работа, здравствената заштита или одморот“.

Папата истакна дека „услов за позитивни промени во социјалните структури е пред се промена на менталитетот, убедувањата и ставовите, на кои мора да се едуцираат помладите генерации“.