- Advertisement -
ЕкономијаМакедонијаПравда

Пари за млади земјоделци има, ама нив ги има сѐ помалку

Пари за млади земјоделци - Работник
460views

Владата најави дупло повеќе пари за младите земјоделци со цел да ги задржи во родните краеви. Упатените велат дека мерките се задоцнети, оти трендот на иселување продолжува. Дел од стручната јавност не е убедена дека еднократна парична помош во овој сектор може да ги задржи младите дома

Со неповратна финансиска поддршка од 20.000 евра, власта планира да ги мотивира младите земјоделци да останат во родниот крај. Мерката не е непозната, само што годинава нејзиниот износ се зголеми дупло од 10 000 на 20000 евра. Директно засегнатите велат дека е добро што се вложува во развој на земјоделието, но не се убедени дека тоа ќе ги задржи младите дома, оти повеќето земјоделски краишта континуирано се празнат, објави Радио Слободна Европа.

Целосниот текст прочитајте го тука