- Advertisement -
ПравдаСветСветот на работникотСиндикат

Паровиќ: Формирајте независно тело за контрола на Телеком и другите големи системи

Паровиќ: Формирајте независно тело за контрола на Телеком и другите големи системи - Работник
248views

НОВИ САД – Секој ден од продолжувањето на јавната политичка дебата за бизнисот на Телеком им нанесува голема штета на граѓаните на Србија и на државата како целина, посочува Народноослободителното движење на Мирослав Паровиќ во денешното соопштение.

Затоа, неопходно е владата да излезе со конкретни докази со кои се отстрануваат сомневањата поврзани со аквизицијата на Телеком или да се иницира сеопфатна акција за гонење на одговорните, доколку се испостави дека се точни тврдењата за управувањето на Телеком дека влеголо во ризични инвестиции од стотици милиони евра.

„Нашиот предлог е да се формира независно тело на првата национална седница на Националното собрание за контрола на работата на Телеком, но и другите големи системи во кои Република Србија е мнозински сопственик“, се додава во соопштението на Движењето за народна слобода.

Како што е објаснето, ова стручно тело, покрај управувањето со државните компании, ќе мора да ги сослуша и оштетените вработени во државни компании “, како што се Александар Обрадовиќ, како и бројни новинари – истражувачи и политички активисти кои излегуваат со конкретни докази, од кои повеќето не се оспорени, освен со негативни кампањи “.

„Ова тело треба да достави извештај за реалната состојба на српскиот јавен сектор најдоцна до крајот на годината, бидејќи тоа е едно од најважните национални теми“, заклучува Движењето за народна слобода.

Извор: rtv.rs