СветСиндикат

Планот за обнова на ЕУ е добра вест за 60 милиони изложени на ризик од губење на работниот однос

Планот за обнова на ЕУ е добра вест за 60 милиони изложени на ризик од губење на работниот однос - Работник
103views

Реагирајќи на усвојувањето на Планот за обнова на ЕУ од страна на Европскиот совет, генералниот секретар на ЕТУЦ, Лука Висентини, рече:

„Усвојувањето на Планот за обнова на ЕУ е добра вест за 60 милиони луѓе низ ЕУ кои зависат од брзите инвестиции за да ги зачуваат своите работни места или да избегнат невработеност кој ќе трае долг период. ЕТУЦ им се заблагодарува на претседателите Мишел и ван дер Лејен и на понапредните лидери за нивната упорност во постигнување договор во најтешките преговори за ЕУ ​​досега.

„ЕТУЦ ја поздравува одлуката за финансирање на планот за наплата преку еврообврзниците директно загарантирана од ЕУ, со што се избегнува неодржлив дополнителен долг за земјите-членки.

„Намалувањето на износот на грантовите во фондот за наплата носи неприфатлив пресек за Фондот за транзиција и за здравствените мерки.

„Покрај тоа, целокупниот буџет на ЕУ не е доволно голем за да обезбеди зелена и дигитална трансформација и соодветни ресурси за кохезија и социјални приоритети.

„Инсистирањето на „штедливата четворка“, да се намалат средствата и да се воведе контрола на Советот врз националните планови за закрепнување, со што потенцијално се водат до застарени структурни реформи, каде доаѓа до израз нивниот себичен интерес да ги зголемат попустите и да се зачуваат даночните резерви.

„Ќе останеме будни за да се осигураме дека процесот на одобрување на националните реформски планови и т.н. „Сопирачка кога е итно“ не се користат за наметнување натамошно штедење и скратување на финансиите.

„Реформата во управувањето со ЕУ и донесувањето одлуки сега е итна, така ќе се спречи грст антиевропски влади да го уништат проектот на ЕУ, што ја прави Конференцијата за иднината на Европа уште посуштинска по овој самит.

Извор: etuc.org