ЕкономијаСветСветот на работникот

Платите во Германија, 900 евра помалку за странците отколку за локалното население

Платите во Германија, 900 евра помалку за странците отколку за локалното население - Работник
60views

Странците во Германија месечно заработуваат 900 евра помалку од домашните граѓани. Новодојденците од Србија и регионот се сепак подобри од луѓето од Сирија или Авганистан. Експертите имаат објаснување за големите разлики, пишува Дојче Веле.

Вработените странци во Германија заработуваат многу помалку од домашните граѓани, покажува статистиката на Федералната агенција за труд. Додека германските граѓани минатата година имале просечен приход од 3.509 евра бруто – тоа е, пред да се платат даноците и придонесите – таа вредност за странците била 2.614 евра. Тоа е дури за 895 евра или четвртина помалку, пишува ДВ.

Ова не е просечна, туку таканаречена просечна вредност, вредноста под и над која е точно половина од целиот приход. За разлика од просекот, оваа вредност го ублажува влијанието на многу ниските и особено многу високите плати.

Разликата меѓу Германците и странците е особено драстична кога станува збор за новодојденците од Сирија или Авганистан кои заработуваат 1.475 евра помалку од локалното население.

Само 16 проценти од сите германски вработени работат во таканаречениот „сектор со ниски плати“, додека учеството на странците е 37 проценти.