- Advertisement -
ЕкономијаМагазинНовости

Платите на жените и нискоквалификуваните најмногу погодени од пандемијата

Занимања - Работник
212views

Месечните примања на работници во многу земји, поради пандемијата, се значително или намалени или стагнираат, а најтешко се погодени платите на жените и најслабо платените работници, покажува анализата на Меѓународната организација на трудот.

Се претпоставува дека кризата ќе изврши притисок за намалување на многу плати. Во некои дејности платите се намалувале или растеле со позабавено темпо во многу земји од светот. Во земјите пак, според организацијата, кои прикажуваат раст на платите тоа е поради фактот дека послабо платените работници останале без работа.

Повеќе на локално.мк