- Advertisement -
Занимливости

Повеќемина заболени од Ковид-19 во Македонија боледуваат од кардиоваскуларни болести

Повеќемина заболени од Ковид-19 во Македонија - Работник
403views

Заклучно податоците објавени вчера, нашата држава се регистрирани вкупно 1.259 лица заболени со коронавирусот.

Во однос на коморбидитети, кај 343 (27,2%) лица се присутни хронична/и здравствени состојби, од кои 227 лица имаат кардиоваскуларна болест, 70 со дијабет, 68 лица се со хронична белодробна болест, 17 со хронична бубрежна болест и 57 со други хронични болести.

Advertisement

Од хоспитализираните случаи, кај 131 (49,1%) се присутни коморбидитети, стои во анализата на податоците од страна на Институтот за јавно здравје.

Извор: Сител

Advertisement

 

Advertisement