ЕкономијаМакедонијаСветот на работникот

Поддршката за исплата на плати ќе биде скалеста согласно падот на приходите на компанијата

Ќе задоцни ли помошта- Работник
68views

Финансиската поддршка за работодавачите за исплата на плати ќе биде скалеста согласно падот на приходите на компанијата односно од 14.500 до 21.776 денари по работник. Ова е предвидено со новиот Предлог-закон за финансиска поддршка на работодавци погодени од здравствено-економската криза предизвикана од КОВИД – 19, за што денеска дебатираше Економско-социјалниот совет на својата трета седница.

Скалесто ќе биде исплаќана финансиската поддршка на работодавачите за плати на работниците. Ова значи дека во зависност од тоа колку се погодени од пандемијата предизикана од коронавирусот, тие ќе добијат од 14,500 до 21,776 денари по работник. Ова е предвидено со новиот Предлог – закон за финансиска поддршка на работодавачите погодени од здравствено – економската криза, за кој вчера се дебатирало на Економско – социјалниот совет кој ја одржал својата трета седница.

Финансиска помош се однесува за исплата на плати за октомври, ноември и декември годинава.

Финансиската помош се однесува за исплата на плати за октомври, ноемви и декември, оваа година. 

На седницата, која се одржа онлајн, а со која заседавала претседателката на ЕСС и министерка за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска, поединечно се разгледале сите членови од новиот предлог закон за што свое мислење можеле да дадат сите членови на ЕСС.