ЕкономијаМакедонијаНовостиСветот на работникот

Полесно вработување во Германија за Македонци, младите ги спремаат пасошите и се пакуваат

   Време за читање помалку од минута

На висококвалификуваните работници од Македонија и другите земји надвор од ЕУ им се олеснува патот за влез во Германија. Со последните измени на законот за имиграција на квалификувани работници кои стапија на сила од ноември на работниците кои немаат понуда за работа им се овозможува да престојуваат во земјата една година додека бараат работа со полно работно време, а во меѓувреме ќе можат да работат до 20 часа неделно. Нашите работодавачи кои веќе се соочуваат со недостиг на работна сила стравуваат дека со олеснување на условите за работа и иселување ќе се испразни државата и ќе се продлабочи проблемот.

Повеќе на Вечер.прес

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *