- Advertisement -
ЕкономијаМакедонија

Половина од државните фирми и јавни претпријатија се со загуби

Половина од државните фирми и јавни претпријатија - Работник
473views

Од вкупно 29 Јавни претпријатија и акционерски друштва во целосна државна сопственост, 13 прикажале загуби пред оданочување во 2018 година. Ова значи дека  скоро половина од државните претпријатија се во зона на неликвидност, пишува неделната економска анализа на Portalb.mk. Според финансиските показатели, ланската години збирно, сите овие државни фирми биле во позитива со 67 милиони евра. За дел од заемите на државните фирми и јавните претпријатија – гарантор е државата, а според прогнозите во следните години се очекува раст на гарантираниот долг како процент од БДП поради планот за нови заеми за инфраструктурни проекти, објави Плусинфо.

Целосниот текст можете да го прочитате тука