Поради досада на работа ја тужел фирмата, добил оштета од 40.000 евра

Додека феноменот на согорување го зафати светот, во Франција се забележани премногу случаи на деловен ангажман. Имено, Фредерик Деснар се чувствувал недоволно вработен на своето работно место, па решил да ја тужи компанијата во која бил вработен. За целиот случај да биде уште поневообичаен, тој спорот го доби на суд.

Во 2014 година, Фредерик Деснар се врати на работа во производителот на парфеми Интерпарфумс по седуммесечно боледување. Според зборовите на неговиот адвокат, тој бил на боледување поради епилептичен напад што го доживеал додека возел, што резултирало со несреќа која го оставила во кома неколку дена.

Иако бил вреден, по враќањето од боледување, компанијата, според него, целосно го запоставила, тој работел во просек по половина час дневно, без притисок кога ќе дојде и колку ќе остане. Сè траело четири години.

– Се чувствував лошо, без енергија и волја и ми беше срам што не ја заработував платата што ја земав секој месец. Имав впечаток дека сум невидлив во друштвото, изјави Фредерик Деснар пред судот.

Виктор Билбо, адвокатот на Деснар, изјави дека постои поврзаност помеѓу работата и влошувањето на неговото здравје. Адвокатите на компанијата во своја одбрана бранеа дека Деснар никогаш не кажал ништо за тоа дека му е досадно.

Во 2020 година Деснар поднесе тужба до судот за работни односи и бара отштета од 360.000 евра. Иако компанијата тврдеше дека Деснар никогаш не се пожалил, судот се согласи дека „занемарувањето е форма на вознемирување“, а пресудата беше потврдена од Апелациониот суд во Париз на крајот на 2020 година.

Фото: Freepik