- Advertisement -
ЗанимливостиМагазин

Поради Корона кризата, директор се откажа од плати и бонуси за 2020та година

Поради Корона кризата, директор се откажа од плати и бонуси за 2020та година - Работник
191views

Извршниот директор на „Боинг“, Дејв Калхун, доби 21 милиони долари како вкупен надомест за неговата работа минатата година, но се откажа од 3,6 милиони долари за плати и бонуси, откако пандемијата на корона вирус ја погоди и уништи индустријата.

Тој зеде „само“ 269.231 долари од 1,4 милиони долари заработка за годината, според CNBC.
Поголемиот дел од пакетот плати на Калхун, откриен кога тој стана извршен директор во јануари 2020 година, се состои од капитал што е одобрен со текот на времето и се заснова на целите на работењето на компанијата и другите индикатори.

Калхун беше назначен за извршен директор откако одборот на Боинг го симна од власт поранешниот извршен директор Денис Муиленбург поради одговорност на две авионски несреќи на Боинг 737 Мак, најпродаваниот авион на компанијата. Назначувањето на Калхун се случи непосредно пред пандемијата Ковид-19 да ја разниша глобалната економија, особено влијаејќи на авионската индустрија.

Боинг објави рекордна годишна загуба за минатата година од скоро 12 милијарди долари, бидејќи нарачките на нови авиони беше премногу намалена и илјадници ги загубија работните места.

Вкупната парична надокнада на Калхун вклучува и награди кои се обелоденети за јавноста непосредно откако ја доби новата позиција во компанијата, околу 7 милиони долари во залиха доколку компанијата доживее пресвртница, вклучително и враќање на 737 Mac во функција, пуштање во употреба на долго одложениот 777X и други цели, но тие не беа доделени.

Извор: blic.rs