- Advertisement -
ЕкономијаМакедонија

Пораст од 0,8 % на трошоците на живот на годишно ниво

Пораст од 0,8 % - Работник
306views

Трошоците на живот во декември во однос на ноември лани се зголемиле за 0,3 проценти, а цените на мало за процент.

Како што објави Државниот завод за статистика, трошоците на животот  во 2019 година, во однос на 2018 година, бележат пораст од 0,8  проценти, а цените на мало се на исто ниво како и минатата година.

Минатата година има пораст на трошоците на живот во групите: Алкохолни пијалаци, тутун и наркотици за 5,6 проценти, Здравје за 2,7 проценти, Храна и безалкохолни пијалаци, Рекреација и култура за 1,6 проценти, Мебел, покуќнина и одржување на покуќнината за 1,2 проценти, Ресторани и хотели за 0,9 проценти, објави Банкометар

Целосниот текст прочитајте го тука