- Advertisement -
ЕкономијаМакедонијаСветот на работникот

Последица од кризата: Драстичен пад на бројот на работници во индустријата

203views

Бројот на работници во индустријата минатиот месец во однос на јуни лани е намален за 5,2 отсто.

Како што соопшти Државниот завод за статистика, во периодот јануари ‒ јуни 2020 година, пак, во однос на јануари – јуни 2019 година, намалувањето на бројот на работниците изнесува 4,4 проценти.

Advertisement

Според статистиката, најголем пад минатиот месец е евидентиран во секторот Преработувачка индустрија опаѓање, за 5,7 отсто, по што следуваат секторите Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација опаѓање, 0,9 проценти и Рударство и вадење на камен, 0,6 отсто.

Според главните индустриски групи, бројот на работниците во индустријата во јуни 2020 година, во однос на јуни 2019 година, бележи опаѓање кај Енергија за еден отсто, Интермедијарни производи, освен енергија за 5,6, Капитални производи за 5,3, Tрајни производи за широка потрошувачка за 8,2 и Нетрајни производи за широка потрошувачка за 5,5 проценти.

Advertisement
Advertisement

Извор: Лидер

Advertisement