- Advertisement -
Наука

Потребни се само 110 луѓе за да се формира нова цивилизација на Марс

452views

Научниците откриваат дека се потребни само 110 луѓе за изградба на самостојна колонија на Марс.

Истражувањето на професорот Жан-Марк Салоти од Институтот за политехника во Бордо, Франција, користел математички модел за да пресмета колку луѓе би биле потребни за да се создаде општество што може да продолжи да ги произведува ресурсите неопходни за живеење. Одговорот е 110 луѓе.

Advertisement

Во неговиот труд се дискутира за тоа како малата заедница ќе мора да престојува во купола исполнета со кислород. Во внатрешноста на куполата луѓето ќе изградат своја земјоделска индустрија неопходна за одржување на животот на планетата. Целосните откритија на овој труд беа објавени во списанието „Сајентифик рипортс“ на 16 јуни 2020 година.

Повеќе прочитајте на факултети.мк

Advertisement
Advertisement