- Advertisement -
ЕкономијаМакедонија

Почнува пленарната расправа по дополнетиот Предлог-буџет за 2020 година

Почнува пленарната расправа - Работник
407views

Во Собранието од денеска на пленарна седница почнува расправата по Дополнетиот предлог-буџет за 2020 година кој ги содржи 12-те прифатени амандмани во текот на расправата во Комисијата за финансирање и буџет.

Во фокусот се инвестиции во човечкиот капитал.

Приходите во Предлог-буџетот за 2020 година се проектирани на 222 милијарди и 300 милиони денари (3 милијарди 615 милиони евра), што претставува раст од 5,6 отсто споредено со оваа година. Кај расходната страна на буџетот планиран е раст од пет отсто во однос на минатата година со што вкупните расходи изнесуваат 239 милијарди и 700 милиони денари, односно три милијарди 898 милиони евра. објави Канал 5.

Целосниот текст прочитајте го тука