- Advertisement -
НовостиПравдаСветСветот на работникот

По речиси еден месец пронајдени 11 тела во илегален рудник во Колумбија

По речиси еден месец пронајдени - Работник
133views

Колубиските власти соопштија дека вчера, речиси еден месец од несреќата што се случи во илегален рудник, пронашле 11 тела.

Спасувачките екипите веќе 24 дена се обидуваат да стигнат до луѓето заробени во илегален рудник во Неира. Тоа е најголема спасувачка акција преземена во Колумбија.

Advertisement

Првото тело било пронајдено во саботата.

Работниците останаа заробени на 26 март откако обилните дождови предизвикаа излевање на реката Каука, поплавувајќи го илегалниот рудник..

Advertisement
Advertisement

Нелегалното рударство е проблем во неколку земји од Латинска Америка, и сериозни несреќи постојано се случуваат во недоволно обезбедените шахти. Активноста е одговорна и за штета на животната средина.

Рударите беа затрупани на 26 март откако обилните дождови предизвикаа излевање на реката Каука и го поплавија илегалниот рудник, според Меса.

Илегалните рудници се чест проблем во Јужна Америка, а несреќите се случуваат поради непочитување на условите за работа.

Advertisement