- Advertisement -
ЗанимливостиМагазинНаука

Првите вакцини пристигнаа во Србија

Првите вакцини пристигнаа во Србија - Работник
541views

Србија „прими“ 344 000 вакцини против грип, потврди за B92.net директорката на RHIF, Сања Радојевиќ Скодриќ.
“Станува збор за четиривалентна вакцина. Нивната дистрибуција започна денес, целокупната количина ќе биде испорачана до среда. Ова се првите количини договорени од страна на RHIF во Март оваа година “, открива Шкодриќ.

Како што претходно објави, вакцинацијата треба да започне на 1 октомври, а сега нема никакви пречки за такво нешто. Првите дози пристигнаа од Холандија, а се очекуваат и други количини планирани од Министерството за здравство.

“Другите дози што ги објави министерството ќе пристигнат за оние кои се предмет на задолжителна имунизација, како и за оние кои сакаат да се вакцинираат, тоа ќе биде апсолутно доволно за секого. Она што им преостанува на граѓаните е да аплицираат ако сакаат”, рече таа.

Интересот за вакцината против грип е значително поголем откако се случи пандемијата со корона вирусот, така што соодветно се нарачани дополнителни дози на вакцината.

Извор: b92.net