ЕкономијаМакедонија

Предлог Законот за буџетите е општ и треба да се доработи, смета Фајнанс тинк

Предлог Законот за буџетите е општ - Работник
36views

Економскиот институт Фајнанс тинк (Finance Think) оценува дека предлог Законот за буџетите е значаен чекор напред во подобрување на управувањето со јавните финансии, но со исклучок на постапките за планирање и извршување на буџетот, е општ, без специфични чекори и потребно е да претрпи доработка. Најмногу забелешки има околу Фискалниот совет.

Во најновиот коментар овој економски институт вели дека Предлог Законот за буџетите ја признава потребата од прецизно оценување на фискалните импликации при предлагање други закони. Но, досегашното искуство покажа дека многу често оценувањето на фискалните импликации се врши само со зборовите „има“ или „нема“, без соодветна елаборација и конкретни пресметки.

Повеќе на независен.мк