- Advertisement -
СветСиндикат

Премиерката на Финска бара 24-часовна работна недела, со цел луѓето да бидат подолго време со семејствата

Премиерката на Финска бара 24-часовна работна недела, со цел луѓето да бидат подолго време со семејствата-Работник
618views

34-годишна возраст Сана Марин неодамна беше министер за транспорт во Финска и минатиот вторник стана најмладата премиерка во историјата на земјата. Со тој избор, таа стана актуелната најмлада премиерка во светот. Нејзината идеја за четиридневна работна недела со шест часа на ден е жешка тема во оваа земја од август кога за прв пат ја објави идејата.

Бидејќи сè повеќе компании се обидуваат да ја зголемат продуктивноста додека одржуваат акцент на рамнотежата работа-живот, идејата за пократка работна недела станува се почеста. Земјите во Европската унија се особено познати по работни култури и пријателски расположени за работни култури, а Финска не се разликува.

„Четиридневна работна недела, шестчасовен работен ден. Зошто тоа не би можело да биде следниот чекор? Дали е осумчасовна работа засекогаш дефинирана? Верувам дека луѓето заслужуваат да поминуваат повеќе време со своите семејства и најблиските, ангажирајќи се во нивните хоби и други аспекти од нивниот живот, како што е културата. Ова може да биде следниот чекор за нас во работниот свет “, изјави Сана Марин неодамна за„ Хелсинки Тајмс “.

Некои меѓународни компании како „Мајкрософт“ во Јапонија веќе спроведоа пократки работни денови со четиридневно работно недела и петчасовен работен ден. Откриено е дека оваа практика не само што ги тера вработените да поминуваат повеќе време со своите семејства или да бараат различни хоби, туку и да ја зголемат нивната продуктивност.

Сепак, треба да се има предвид дека овие примери покажуваат придобивки од пократка работна недела за одделни компании, а само со текот на времето ќе бидат прикажани придобивките од оваа идеја за целата земја. Вработени мајки, кој сака да се пресели во Финска?