- Advertisement -
Светот на работникот

Притисокот на работното место води во депресија

272views

Според проценките на експертите депресијата, како една од манифестациите на зголемениот притисок на работното место, се развива во општонародна болест. Таа според нивните проценки до крајот на идната деценија ќе се искачи на второ место, по срцевите и заболувањата на крвотокот. Ширум светот веќе денес има најмалку 121 милион лица кои страдаат од депресија, а таа е една од најважните причини за самоубиство.

Ваквата неизвесност и зголемен притисок на работно место може да остави тешки последици по физичкото и душевното здравје на вработените, оценува психотерапевтот, Рајнхолд Бјанки: „Кога луѓето на подолг рок се изложени на вакви оптоварувања, тогаш се зголемува чувството на преоптовареност. Потребата по смирување и припадност во колективот не е задоволена. Расте притисокот, преоптовареноста исто така, бидејќи вработените сакаат да сторат се’ за да си го спасат работното место. Во такви ситуации напнатоста и незадоволството се свртуваат на внатре и тоа е многу важен фактор за настанувањето на депресиите“, појаснува терапевтот Бјанки.

Advertisement

Според годишниот извештај на една од најголемите компании за здравствено осигурување во Германија, АОК, минатите години голем број вработени не се осмелувале да одат на боледување. Како причини за тоа тие го наведуваат стравот дека ќе го загубат работното место, стравот од колегите и шефовите, како и чувството на оптовареност дека ќе заостане многу работа, што нема кој да ја заврши ако тие не се појават на работното место.

Целиот текст можете да го прочитате тука

Advertisement
Advertisement

Advertisement