Занимливости

Проклетството на Тутанкамон

Проклетството на Тутанкамон-Работник
505views

Египетската долина на кралевите во 19 век беше омилено место на светските археолози, затоа што можеa да се откријат многу вредни златни предмети на оваа област. За жал, заради големата вредност на пронајдените предмети, исто така беше фаворит со бројни разбојници кои празнаа, украдоа и продаваа сè што може да се продаде. Најтажниот дел е што повеќето од пронајдените и украдените работи никогаш не се евидентираат.

Кога Хауард Картер пристигна во Египет во 1891 година, тој беше убеден дека постои неоткриена и неприкосновена гробница во Теба, но никој не се согласуваше со него. Благодарение на неговата упорност и посветеност, но и на финансиските ресурси на лордот Карнарвон кој ја поддржа својата работа, англискиот археолог конечно го пронајде она што го бараше во ноември 1922 година.

Во урнатините на долината на кралевите, тој открил скриени скали што водат кон гробница стара 3300 години, со над името напишано името Тутанкамон. Запечатениот простор се состоел од четири простории, кои археолошкиот тим започнал да ги истражува.

На 16 февруари 1923 година, тој конечно влегол во последната просторија – гробот на фараонот Тутанкамон, а она што го пронашол таму го сменило засекогаш лицето на археологијата. Египќаните ги сметале фараоните за богови, по нивната смрт тие ги мамиле нивните тела и го наполниле гробот со злато, облека, оружје, накит и други вредни предмети.

Картер и неговите колеги пронајдоа неописливо богатство во гробницата со три саркофаги. Последниот саркофаг направен од 110 килограми чисто злато го сокрил балсамираното тело на младиот фараон Тутанкамон, кој живеел 1400 години пред нашата ера и починал додека бил тинејџер. Тој имал златна маска на лицето, која денес се смета за најпознат предмет пронајден во гробот на Тутанкамон.

Иако над саркофагот имало натпис: Смртта ќе се случи оние што го нарушуваат сонот на фараонот, на почетокот никој не обрнуваше внимание на тоа. Но, додека 12 лица починаа одеднаш од експедицијата во рок од шест недели од отворањето на гробот, почнаа да се шират приказни за проклетството на Тутанкамон.

Два месеци откако беше отворен гробот на Тутанкамон, Лорд Карнарвон почина. Ден по смртта на Лорд, неговиот близок пријател Џорџ Голд дојде на испрашување. Влегол во гробот на фараонот, добил треска неколку часа подоцна и починал.

До 1930 година, починале 22 луѓе кои учествувале во отворањето на гробот, што дополнително ја прошири приказната за проклетството на Тутанкамон, но експертите велат дека двајцата не биле меѓусебно поврзани. Најдобар аргумент за нивното тврдење беше кај пронаоѓачот на гробниците Хауард Картер, кој почина природна смрт на 64-годишна возраст, 17 години по неговото големо откритие.