- Advertisement -
СветСиндикат

Промени кај соседите: Пензионирани жени на 64 години, мажи на 66 години

Само 63 пензионери земаат пензија - Работник
283views

Владата на Црна Гора и претставниците на синдикатот договорија измени во законот за пензиско и инвалидско осигурување.

Со овие измени се предвидува дека секој што е пензионер од јануари годинава ќе има право да ги пресмета пензиите врз основа на нови законски решенија, што значи ретроактивна примена на законот.

Advertisement

Ова го соопшти Унијата на слободни синдикати (УСС) по средбата со црногорскиот премиер Душко Марковиќ.

„Како најзначајни придобивки донесени со овој закон ги истакнуваме:

Advertisement
Advertisement
  • намалувањето на старосната граница на 66 години за мажи и 64 години за жени; 
  • од основицата за пресметка на пензија да се одземе 1/4 непоследователни, најнеповолни години на осигуреникот;
  • нова формула за прилагодување на тековните пензии; 
  • зголемување на минималната пензија до 145 евра.

Посебно нагласуваме дека сите оние кои оствариле право на пензија од 1 јануари 2020 година, ќе имаат можност да достават барање за повторно определување на пензија со примена на новиот закон, при што новата сума за пензија ќе биде утврдена почнувајќи од денот кога осигурениците оствариле право на пензија “, објавено е од УСС.

Како што се додава, предлог законот ќе биде официјално обработен во наредните денови, односно ќе биде утврден во владата и ќе биде испратен до собранието за усвојување.

„На денешната средба Премиерот ги извести претставниците на УСС и Сојузот на синдикатите дека Владата ќе го утврди предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за пензиско и инвалидско осигурување во наредните два дена и ќе го испрати до собраниска процедура. Преговарање и негово усвојување се очекува до крајот на овој и почетокот на следниот месец, во зависност од работната програма на Собранието. Ова ја потврдува исправноста на позицијата на раководството на УСС, кои, во преговорите за овој закон, веруваа во договор постигнат со претставници на Министерството за труд и социјална грижа и Владата. .

УСС наведува дека е од суштинско значење измените на законот за пензиско и инвалидско осигурување да бидат донесени во форма за преговарање, со што значително ќе се подобри позицијата на идните пензионери, а до одреден степен и позицијата на најзагрозената категорија на пензионери, пишува „Vijesti“.

„Овие измени на законот за пензиско и инвалидско осигурување, за прв пат, направија корекции на „реформата“ на пензискиот систем од 2003 година, со кој се девалвираа црногорските пензии и доведоа голем број црногорски пензионери до работ на сиромаштија. „На крајот, потенцираме дека измените на законот за пензиско и инвалидско осигурување се резултат на висок степен на консензус постигнат меѓу претставниците на Владата и социјалните партнери“, се заклучува во соопштението.

Извор: B92

Advertisement