ЗанимливостиМагазин

Пронајдена е порака од војник испратена преку гулаб поштар за време на Првата светска војна

Пронајдена е порака од војник испратена преку гулаб поштар за време на Првата светска војна - Работник
114views

Пораката е на германски јазик, а датумот на белешката не е јасен

Мала капсула со порака од пруски војник, кој ја испратил пред повеќе од еден век со гулаб поштар, била пронајдена за време на прошетка од еден француски пар.

Пораката од пешадијата стационирана во Ингерхајм детално ги опиша воените маневри и беше испратена до надреден офицер, вели Доминик Жарди, кустос на музејот Линц во Орбај во источна Франција, пренесува Скај Њуз.

Пораката е на германски јазик, а датумот на белешката не е јасен, но се чини дека е напишана или во 1910 година или во 1916 година.

Во тоа време, Ингерхајм – сега во францускиот регион Гранд Ест – беше дел од Германија.
Двојката шеташе на поле во септември кога ја забележаа капсулата.

Тие ја однесоа во музејот во Орбеј, кој е посветен на една од најкрвавите битки во Првата светска војна.

Жарди, кој рече дека ова е „исклучително ретко“ откритие, замолила пријателка од Германија да и помогне да ја дешифрира пораката, се наведува.