МагазинНаука

Пронајден нов орган во човечка глава? Откритието од научниците ја распали целата јавноста

Пронајден нов орган во човечка глава? Откритието од научниците ја распали целата јавноста - Работник
92views

Медицинските експерти открија дека во близина на центарот на главата има големи плунковни жлезди.

Тие биле откриени од лекари во Холандија додека ги испитувале пациентите со карцином на простата во напреден стадиум на скенер. Пациентите биле инјектирани со радиоактивна гликоза за откривање на тумори во телото.

Сепак, тие откриле нешто неочекувано. Во задниот дел на носниот дел од фаринксот (назофаринкс) – зад носот и над непцето, во близина на центарот на главата – забележаа големи плунковни жлезди.

„Луѓето имаат три големи плунковни жлезди, но не на тоа место. Единствените плунковни и мукозни жлезди во назофаринксот за кои знаеме се микроскопски мали и има околу илјада кои се рамномерно распоредени. Можете да го замислите нашето изненадување кога ги откривме овие “, вели радиологот Војтер Вогел од холандскиот институт за рак.

 

Плунковните жлезди лачат плунка, што е клучно за функционирање на дигестивниот систем, а повеќето од нив се произведени од трите големи жлезди – сублингвална, субмандибуларна и мирисна (паротидна).

Постојат околу 1.000 помали жлезди во главата, рамномерно распоредени околу усната шуплина, но тие се толку мали што не може да се видат без микроскоп.

Новото откритие на тимот на Вогел е многу поголемо и се состои од две претходно неоткриени жлезди, кои потенцијално би можеле да станат четврта голема плунковна жлезда.

Извор: informer.rs