ЕкономијаСветСветот на работникот

Проширена програма за субвенционирање на платите од соседите: Државата дава од 50 до 100 проценти од минимумот

Проширена програма за субвенционирање на платите од соседите: Државата дава од 50 до 100 проценти од минимумот - Работник
48views

Црногорската влада донесе одлука за продолжување на Програмата за субвенционирање на платите за уште два месеца со цел да се ублажат негативните ефекти од епидемијата на коронавирус. Ова ќе им помогне на компаниите да ги исплатат своите плати во октомври и ноември.

Како што беше соопштено од црногорското Министерство за економија, одлуката е донесена во согласност со развојот на епидемиолошката состојба во земјата, како и мерките и препораките на Министерството за здравство во врска со ограничувањата поврзани со вршење економски активности.
Октомвриските плати ќе бидат субвенционирани на вработените во компаниите и претприемачите активни во угостителството, туризмот, трговијата и културата, почнувајќи од 50 проценти од нето минималната плата до 100 проценти во општините во кои нивната работа е забранета.

Извор: b92.net