СветСветот на работникотСиндикат

ПСИ: Градење на моќ за создавање на здравствен сектор потребен за Африка

ПСИ: Градење на моќ за создавање - Работник
152views

Подружниците во здравството и социјалниот сектор на Меѓународната Федерација на синдикати од јавен сектор – ПСИ од Источна, Западна и Јужна Африка се состанаа во Аруша, Танзанија на 30 септември и 1 октомври. Тие разговараа опширно за стратегиите потребни за поттикнување на растот и развојот на синдикатите во здравството во регионот.

Со оглед на загрижувачката состојба на јавното здравство на континентот, синдикатите мора да добијат влијание врз политиката, при што владите ќе ги подобрат инвестициите во јавното здравство за да обезбедат јавна здравствена заштита за сите. Моќните синдикати во здравствениот сектор, се важни за одбрана на јавниот интерес, како и за унапредување на интересот на нивното членство, истакнаа од ПСИ.

Говорејќи за време на воведната сесија, Хамати Мугала, извршен секретар на Конфедерацијата на синдикатите во Источна Африка (ЕАТУЦ) им посака добредојде на сестрите и браќата од надвор од Источна Африка. Таа истакна дека низ Африка сиромашните работници се соочуваат со здравствени предизвици, што може да се намалат доколку јавната здравствена заштита е добро финансирана. Синдикатите, истакна таа, можат да направат разлика, со кампањи кои ги носат заедниците заедно да бараат ресурси и достапни услуги за јавното здравје.

Хери Мекунда, генерален секретар на Танзанискиот сојуз на владините и здравствените работници се придружи на Хамати во поздравување на учесниците во Танзанија. Тој ги повика сите да размислат длабоко на задачата да обезбедат поздрава Африка. Синдикатите во здравствениот сектор, додаде тој, се најдобро расположени да се мобилизираат за подобрување на здравствената заштита, бидејќи во повеќето земји, тие имаат национално ширење, а нивните членови честопати се членови на заедниците на кои им служат.
Поставувајќи го контекстот за дискусии за главните точки на агендата, Баба Аје, службеник за политика на ПСИ за секторот здравство и социјални услуги, истакна дека регионот има најлоши здравствени показатели во светот.

И, освен ова, квалитетот на животот во голема мерка е лош за огромното мнозинство на 1,2 милијарди луѓе кои живеат на континентот, наведоа од ПСИ.

Неискористената здравствена заштита заедно со сиромаштијата, лошата санитација и растечката социјална нееднаквост придонесоа животите на стотици милиони Африканци да бидат гадни, кратки и брутални. Ова е особено за жените и децата во руралните средини и проширувањето на полу-урбаните гета што ги обележуваат пејзажите на градовите низ целиот континент.