ЕкономијаНовостиСветСветот на работникот

РАБОТЕЊЕ СО СКРАТЕНО РАБОТНО ВРЕМЕ: Дали е популарно во Германија?

   Време за читање 1 минута

Никогаш досега толку Германци не работеле со скратено работно време.

Имало 4,47 милиони луѓе со скратено работно време во третиот квартал од 2023 година, што е за 2,1 отсто повеќе од претходната година. Вработените работеле во просек по 30,47 часа неделно, наспроти 30,5 часа во истиот квартал од претходната година. Бројот на луѓе со повеќе работни места беше за 410.000 поголем од нивото пред пандемијата.

Информацијата ја објави денеска Институтот за истражување за вработување (ИАБ) во Нирнберг. Стапката на краткорочна работа е зголемена за 0,3 отсто, на 39,2 отсто, во третиот квартал од 2023 година во однос на истиот квартал лани.

„Стапката на краткорочна работа никогаш не била толку висока како што е денес“, објасни експертот на IAB, Енцо Вебер, како што пренесува dpa.

Како што објасни, ова придонесе за зголемувањето на вработеноста во секторите со висок удел на скратено работно време, како угостителството и образованието.

Фото: Freepik