- Advertisement -
СветСветот на работникотСиндикат

РАБОТНИЦИТЕ на ФИАТ повторно на одмор: Чекајќи да се спојат FCA и PSA

РАБОТНИЦИТЕ на ФИАТ повторно на одмор: Чекајќи да се спојат FCA и PSA - Работник
212views

РАБОТНИЦИ на „Фиат“ во Крагуевац повторно ќе бидат на одмор во текот на август, како и секоја година, изјави за Танјуг претседателот на Независниот синдикат на фабриката „Фиат Крајслер Автомобили Србија“, Зоран Марковиќ. Работниците, вели тој, чекаат најавеното спојување на групата FCA и PSA Peugeot Group – кое е во сопственост на Peugeot, Citroen и Opel.

Поради пандемијата на корона вирус, работниците на „Фиат“ во Крагуевац беа на платен одмор од средината на март до јули, а Марковиќ вели дека тие тогаш почнале да работат, но дека сега се на одмор, што традиционално се користи во сите фабрики „Фиат“.

“Почнавме да работиме малку, но од 3 август, три недели, традиционално компанијата Фиат во Србија и другите земји има одмор. Кај нас, тоа е малку дополнето со четвртата недела”, рече тој, додавајќи дека три недели се на колективниот годишен одмор и четвртиот на платен одмор.

Тој објаснува дека производството е организирано исклучиво во согласност со побарувачката на пазарот. Според Марковиќ, фабриката во Крагуевац може да направи 400 автомобили за еден ден, односно 200 по смена, или околу 2.000 неделно и да работи соодветно на нарачките.

Марковиќ додава дека производството ќе се намали сè додека не закрепне продажбата на автомобили во Европа, особено во земјите што биле главни купувачи на автомобили направени во Крагуевац, имено Италија, Шпанија и Франција. Тој забележува дека тие земји биле најпогодени од вирусот корона во претходниот период, поради што значително се намали продажбата на автомобили.

„Очекуваме спојување помеѓу ФЦА и ПСА. Тоа е она што требаше да се стори и се надеваме дека, како што одат најавите и бидејќи нема опаѓање како што се очекуваше, ќе има спојување помеѓу овие две водечки компании и дека ние во Крагуевац ќе добиеме некаков нов модел затоа што имаме образована и квалитетна работна сила “, рече Марковиќ.

Тој исто така посочува дека фабриката Крагујевац е една од најмодерните фабрики на групата „Фиат“ во Европа и смета дека токму фабриката во Крагуевац е следната во редот да се добие нов модел, со кој би биле вработени сите работници.

Извор: novosti.rs