- Advertisement -
ЕкономијаСветСветот на работникот

Работниците од Западен Балкан во Германија се претежно помошни работници

Економско социјалниот совет - Работник
134views

Имиграцијата на работниците од Западен Балкан има позитивно влијание врз германскиот пазар на трудот, се вели во студијата на Институтот за истражување на пазарот на труд во Нирнберг.

„54 проценти од вработените според правилата за вработување за луѓе од Западен Балкан се квалификувани работници, 4 проценти се високо квалификувани“, според студијата на Институтот за истражување на пазарот на труд (ИАБ) објавена денес.

Advertisement

Регулативата за вработување на работна сила од Западен Балкан беше воведена во почетокот на 2016-та година.

Повеќе прочитајте на Денар.мк

Advertisement
Advertisement

Advertisement