СветСиндикат

Раководството на Фиат ГИ ПОТЦЕНИ МЕРКИТЕ: Синдикатот на снабдувачот бараат Фиат да престане со работа.

Раководството на Фиат ГИ ПОТЦЕНИ МЕРКИТЕ - Работник
131views

Независниот синдикат „FCA Plastic Srbija Kragujevac“ тврди дека управувањето со оваа компанија, која е снабдувач на делови за „Fiat Kragujevac“ ги потцени епидемиолошките мерки на Владата на Србија бесм, и бара да престане производството заради здравствени опасности за вработените.

„Во „Фиат пластика“, потенцијално заразените работници 10 дена не добиле резултати од тестот за Ковид-19. Работниците кои биле во контакт со тестираните и кои, во случај на позитивни резултати, би биле подолго време во изолација, истите доаѓаат да работат непречено и ризикуваат дополнително да ја рашират заразата“.

Им предложивме на раководството на компанијата штом веќе не се постапува според планот, само-изолацијата да се примени превентивно за сомнителни контакти, но нашиот предлог беше одбиен, објави синдикатот на компанијата.

Синдикатите додаваат дека „се споменуваат нови мерки, според кои не смее да има повеќе од 10 лица во група, под маски на отворено, но очигледно дозволено е да има стотици луѓе во салите на фабриките“. „Fiat Plastic“, покрај редовното производство на автомобили, со нарачка произведува и резервни делови.”

Синдикатскиот огранок потенцира дека останува фактот дека раководството на компанијата продолжува да го игнорира стравот на вработените, кои стравуваат дека ќе се случи истото сценарио како во „Zastava oružju“ , и продолжуваат да инсистираат за производството на резервни делови и следната недела, во комплицирана епидемиолошка ситуација. со услови на работа што вообичаено се на границата на нормалните во текот на летниот период, а камоли уште со маски на лицето. Тоа е неодговорно и го ризикуваат здравјето на работниците “.

„Според сето погоре напишано, се надеваме дека раководството на фабриката уште еднаш ќе ја разгледа одлуката за продолжување на производството на резервни делови, особено ако не е неопходно, а со тоа и да се намали ризикот за здравјето на своите вработени“. Стои во извештајот од синдикатот потпишан од Александар Корач.

Извор:  Bizlife