- Advertisement -
Правда

Расте бројот на загинати мигранти во Медитеранот

Расте бројот на загинати мигранти во Медитеранот-работник
394views

Агенцијата на ОН за миграција објави дека најмалку 519 мигранти загинале во Медитеранот од почетокот на 2019 година. Повеќе од половина од жртвите загинале помеѓу бреговите на Италија и Малта. Во меѓувреме, Грција стана главна дестинација за мигрантите.
Пристигнувањата на мигрантите преку Медитеранот во Европа значително се намалија во 2019 година. Во првите пет месеци пристигнале 21.301 луѓе. Во текот на истиот период лани, за споредба имало 32.070 пристигнувања. Тоа е според податоците што ги објави Меѓународната организација за миграции (ИОМ).

Патот низ Медитеранот од Африка до Италија или Малта е особено смртоносен. Поголемиот дел од смртните случаи се случиле на овој пат, иако повеќето мигранти користеле најразлични патишта.

Мнозинството мигранти и бегалци кои пристигнале меѓу јануари и мај 2019 година – 85 проценти – дошле до на брегот на Шпанија и Грција. Но, повеќе од половина од имигрантите што загинале – 321 луѓе – ги загубија своите животи обидувајќи се да стигнат до Италија или Малта. Ова значи дека 125 од секои 1000 лица загинале обидувајќи се да мигрираат во Европа.

Грција сега е пред Шпанија како главна дестинација за мигранти кои стигнуваат до Европа преку Медитеранот. Вкупно 10.200 мигранти пристигнаа во Грција оваа година, вклучувајќи 2.483 во мај.

Од почетокот на годината до 30 април, пријавени 3.497 лица пристигнале во Грција преку земјата преку границата со Турција. Во Шпанија, 7.876 мигранти пристигнале по море и 2.107 по копно преку границата со Мароко, од јануари до мај 2019 година.

Во Италија имало само 1.561 пристигнувања на море. Во меѓувреме, 684 мигранти пристигнале во Малта и 980 во Кипар.

УНХЦР: Порастот на смртните случаи во Медитеранот е неприфатлив.

Прашањето за тоа дали европските земји треба да направат повеќе за да се спасат повеќе мигранти на Медитеранот и дали треба да им се дозволи на невладините да работат на спасување ан мигрантите одамна беше дискутирано како едно од контроверзните прашања поврзани со мигрантите.