- Advertisement -
МагазинНаука

Резултатите од студијата покажаа дека оревите можат значително да го зголемат квалитетот на машките плодови клетки

Резултатите од студијата покажаа дека оревите можат значително да го зголемат квалитетот на машките плодови клетки - Работник
260views

За прв пат, нутриционистите успеаја да потврдат дека постои поврзаност помеѓу одредена храна и квалитетот на на машките плодови клетки, во овој случај ореви – бадеми, лешници и ореви.

Квалитетот на сперматозоидите зависи од бројни фактори, не само од генетиката, туку и од природната средина, начинот на живот и, особено, исхраната, чија важност научниците започнаа да ја сфаќаат неодамна, пишува Њујорк пост.

Резултатите покажаа дека оние кои јадат по принципот на т.н. Западните диети, кои се богати со црвено месо, индустриски производи и шеќер, веднаш по вклучувањето ореви го подобруваат генетскиот профил на машките плодови клетки.

Вклучувањето ореви го подобрува генетскиот профил на сперматозоидите

Новото истражување се заснова на претходни откритија кои укажуваат на подобрување на целокупниот квалитет на машките плодови клетки, вклучително и подвижноста и бројот на сперматозоиди кај мажите кои редовно јадат ореви.

Сепак, истражувачите од Универзитетот во Јута и Шпанскиот универзитет Ровира и Виргил во Тарагона, отидоа чекор подалеку од оваа студија во 2018 година за да ги испитаат молекуларните процеси – т.н. метилација – што доведува до поголемо внесување на ореви. овошјето го менува квалитетот на машките плодови клетки за релативно кратко време.

Нивното клиничко испитување на случаен примерок опфати група од 72 здрави помлади мажи, непушачи. Од нив, на 48 мажи беше побарано да вклучуваат 60 грама ореви дневно во нивната исхрана 14 недели, додека останатите 24 испитаници ја продолжија вообичаената диета карактеристична за западните земји.

На крајот на експерименталниот период, кај испитаниците кои биле на диета богата со ореви, биле идентификувани 36 геномски региони во нивниот ДНК примерок на сперматозоиди кои биле „значително диференцијално метилирани“ во споредба со контролната група. Од тие 36 региони, за 97,2 проценти е откриено дека се „хиперметилирани“.

На кратко, неколку ореви на ден можат да помогнат во спречување на проблем со плодноста.

Истражувачите велат дека нивната работа, објавена во списанието Andrologji, е првиот цврст доказ дека грицкањето ореви има непосредна корист за многу мажи, особено за оние во Америка.

„Овој труд покажува дека постојат некои чувствителни региони на епигеномот на сперматозоидите кои реагираат на исхраната и што може да резултира со промени во машките полови клетки и нивната способност да оплодат“, рече главниот автор на студијата Алберт Салас-Хуетос во изјавата од Универзитетот за медиуми.