ЕкономијаСветСветот на работникот

Речиси 5,4 милиони долари примаат помош од 2,000 евра месечно во Канада

Речиси 5,4 милиони долари - Работник
75views

Владата на Џастин Трудо соопштила дека речиси 5,4 милиони Канаѓани примаат финансиска помош во замена за изгубените приходи поради пандемијата на корона вирусот.

За оние кои ги изгубиле работните места, канадската Влада овозможила додаток од 2,000 долари месечно.

Според последните податоци, 5,97 милиони барања се поднесени во последните месец дена.

На почетокот од мај на располагање и помош на малите и средни компании од програмата за субвецниоирање на плати во висина од 75 проценти од примањата, односно за оние кои ќе докажат дека поради пандемијата на корона вирусот во март изгубиле 30 отсто од приходите.

Опозицијата ја повика Либерарната партија на Трудо да осмисли план за секторот на услужни дејности, како и за вработените во турзимот кои се најмногу погодени од пандемијата.