ЗанимливостиМагазинСветот на работникот

Роботите ќе затворат 85 милиони работни места, но ќе отворат 97 милиони нови

Роботите ќе затворат 85 милиони работни места, но ќе отворат 97 милиони нови - Работник
52views

Иако се верува дека автоматизацијата ќе остави без работа милиони работници во блиска иднина, напредокот на роботиката и вештачката интелигенција ќе доведат до нето зголемување на работните места, се вели во студијата на Светскиот економски форум.

Во извештајот на СЕФ се вели дека зголемувањето на учеството на роботите и автоматизацијата во производните процеси до 2025 година ќе елиминира дури 85 милиони работни места ширум светот.

Сепак, СЕФ очекува да се отворат дополнителни 97 милиони работни места поради потребата од одржување на автоматизацијата. Со други зборови, поради зголемувањето на автоматизацијата, ќе бидат вработени 12 милиони луѓе.

„Имаше забавување на стапката на раст за создавање нови работни места“, изјави директорот на СЕФ, Садија Захиди, за CNBC. „Ова не е изненадувачки со оглед на затворањето на економските активности заради коронавирусот и рецесијата што следеше“, рече Захиди.

„Сепак, во исто време, гледаме дека стапката на отворање нови работни места сè уште ја надминува стапката на нивно намалување, според проекциите на раководителите на човечки ресурси во компаниите и водечките донесувачи на одлуки“, додаде Захиди.

Оваа организација очекува дека за пет години работата ќе биде подеднакво поделена меѓу луѓето и машините, односно дека компјутерите ќе преземат значителен дел од работата, која се состои од административни задачи и рутинска мануелна работа.

Зголемувањето на автоматизацијата ќе бара значително ниво на преквалификација и стекнување дополнителни вештини со цел работниците да бидат подготвени за иднината на работата. Проценките на СЕФ велат дека на половина од работниците во светот ќе им треба некаква дополнителна обука во следните пет години.

Сепак, лошата вест е дека прилагодувањето кон автоматизацијата ќе стане посложено поради кризата со коронавирус, што создава „двојна штета“.

Имено, поради кризата предизвикана од пандемијата, Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) проценува дека глобалниот БДП годинава ќе падне за 4,4 проценти. Кризата им се закани на десетици милиони работни места во најголемите светски економии.

„Со затворање поради пандемијата и економската контракција, усвојувањето нови технологии во компаниите ќе ги трансформира работните места и вештините до 2025 година“, се вели во извештајот.

СЕФ особено ја нагласува брзата промена кон телекомуникациската работа што дојде во глобалната економија оваа пролет по затворањето на повеќето деловни простории поради епидемиолошки мерки.

Организацијата проценува дека работодавците можат да насочат до 44 проценти од работната сила да работат од дома. Сепак, извештајот додава дека 78 проценти од деловните лидери сметаат дека сегашниот тренд на работа на далечина има негативно влијание врз продуктивноста, додека дел од индустријата се обидува да се прилагоди на новонастанатата ситуација.

Работни места што ќе исчезнат и оние кои ќе се создадат

Административните работни места, како што се оператори за внесување податоци, сметководители и услуги на клиенти, се изложени на најголем ризик. Исчезнувањето им се заканува и на занимањата во производството, како што се работници во индустриско склопување или механичари. Зголемената побарувачка ги чека аналитичарите на податоци, експертите за машинско учење и дигитална трансформација, а новите работни места вклучуваат експерти за дигитален маркетинг и автоматизација на процесите, како и развивачи на софтвер.