СветСиндикат

Ружиќ вели дека училиштата остануваат отворени, синдикатите во Србија велат – министерството нема план

Ружиќ вели дека училиштата остануваат отворени, синдикатите во Србија велат - министерството нема план - Работник
56views

Епидемиолозите ќе одлучат дали училиштата во Србија ќе бидат затворени поради ненадејниот скок на заразените со коронавирусот, вели новиот министер за образование Бранко Ружиќ, додавајќи дека затворањето на училиштата не е планирано, иако образовниот систем е подготвен за настава преку Интернет. Просветните работници не му веруваат на министерот и велат дека е време да се излезе со конкретен план и решенија.
Учениците ќе почекаат барем уште некое време да бидат во училишните клупи и нивните пријатели, а кога ќе ја заменат таблата со компјутер, ќе одлучат епидемиолозите, вели новиот министер за образование.

“Засега, нема причина да се запре животот и мора да имаме алтернативни решенија. Штом се обезбеди континуитет на стекнување знаење и општо функционирање на образовниот систем, а референтните тела, пред се Кризниот штаб, ќе бидат насока за сите нас кога и како ќе се промени пристапот кон оваа тема “, вели министерот за образование Бранко Ручиќ.

Кризниот штаб не го менува пристапот и тврди дека сè уште нема причина да се затвораат училиштата, бидејќи од почетокот на учебната година вкупно 313 ученици биле заразени со коронавирус.

„Училишниот систем е подготвен да премине на настава преку Интернет, но се надеваме дека тоа нема да се случи, особено ако се има предвид колку имаше успех во спречување на ширење на вирусот во училиштата. Тоа зависи од нас, но засега можам да ги испратам сите пофалби за децата и наставниците “, вели членот на Кризниот штаб Дарија Кисиќ Тепавчевиќ.

Синдикатите велат дека наместо пофалби, тие очекуваат детален план од Кризниот штаб за тоа како ќе се одвива наставата ако ситуацијата во училиштата одеднаш се влоши.

„Засега, нема таков план и ми се чини дека само администрацијата на министерот Ружиќ ќе треба да извлече врели костени од оган. Она што е сигурно дека образовниот систем, ниту во текот на минатата учебна година, ниту сега, не е на добар пат за преминот кон онлајн настава и дека навистина ќе биде без болка “, смета Весна Војводиќ од Синдикатот на наставници „Независност “.

Проблемите околу наставата преку Интернет за родители и наставници се веќе познати од последната учебна година – недостасуваат компјутери, таблети и телефони за ученици и наставници, но и под прашање е сериозноста на Министерството за образование.

„Ако преминеме на настава преку Интернет, требаше да се погрижиме учениците да имаат соодветна опрема и да го искористиме овој период да се подготвиме со ресурси и знаење дека можеме да работиме преку Интернет. Тоа беше импровизирана настава преку Интернет со ентузијазам на наставниците и товарот што го сносија родителите. Значи, сите сме во мал страв од тоа што ќе ни даде на сите нас како резултат на образовниот процес “, вели Снежана Романдиќ од Сојузот на наставници на Србија.

Н1: Дали учителите се уморни од тој ентузијазам што го покажаа на почетокот?

Романдик: Тие велат дека немаме право да бидеме уморни. И доколку сме уморни, уморни сме како и сите околу нас. Иако уморни, просветните работници велат дека се оптимисти, тие очекуваат подобра комуникација и подобро разбирање од новиот министер и од премиерот Брнабиќ да го исполнат ветувањето од неговото излагање и да го дигитализираат образованието во Србија.

Извор: rs.n1info.com