СветСиндикат

РУЖИЌ ДО СИНДИКАТИТЕ: Ние не сме спротивставени страни, туку партнери

РУЖИЌ ДО СИНДИКАТИТЕ: Ние не сме спротивставени страни, туку партнери - Работник
88views

Вицепремиерот и министер за образование, наука и технолошки развој Бранко Ружиќ денеска го одржа првиот состанок со претседателите на четири репрезентативни синдикати во образованието, велејќи им дека не се на спротивните страни, туку дека се партнери
– Сакам да отворам здрава комуникација, да се разбереме, да се договориме, да отвориме дијалог и да ги застапувам интересите на вработените во образованието и да го подигнам квалитетот во образованието – посочи Ружиќ, се наведува во соопштението на ресорното министерство.

Се додава дека тој разговарал со Валентина Илиќ од Синдикатот на образованието на Србија, Слободан Брајковиќ од Синдикатот на работници во образованието на Србија, Јасна Јанковиќ од Сојузот на синдикатите на наставниците и Томислав Живановиќ од Синдикатот  на работници за образование на Србија „Независност“.

Ружиќ изјави дека поради ситуацијата предизвикана од пандемијата на вирусот Ковид-19, образовниот систем е дополнително оптоварен и дека покрај здравствената заштита, тој е најчувствителен систем.
Тој ја пофали работата на воспитувачите кои изразија подготвеност редовно да одржуваат часови и, како што наведува, да успеат, како што малкумина успеале во Европа – да ја започнат учебната година на време, да се одвиваат без прекини, како и да ги едуцираат работниците и учениците да постапуваат одговорно и да ги почитуваат мерките за заштита.

Бидејќи доаѓа од позицијата министер на државна администрација и локална самоуправа, каде ја координираше реформата на системот за плати, Ружиќ ја истакна важноста на таа реформа за правична и транспарентна распределба на средствата и почитување на вработените, а на прашањето од претставниците на синдикатот да продолжат со преговорите, тој истакна дека ќе продолжи во договор со ресорните министерства.

Секторските зголемувања во претходните години покажаа јасен однос на државата кон просветните работници, рече министерот и посочи дека образованието е „столб“ на државата во која мора постојано да се инвестира.

Претставниците на синдикатот го поздравија министерот, ги презентираа проблемите со кои се соочуваат и изразија надеж дека заедно ќе ги решат, се додава во соопштението.

Извор: novosti.rs